Qarfa

dinsdag 29 april 2014

Pinda!

Aardnootjes, pinda's of goobers, worden zo genoemd omdat de peulen onder de grond groeien.  Ze werden door Portugese kolonisten naar Afrika gebracht nadat Columbus ze in Zuid-Amerika ontdekt had.  Het zijn geen echte noten; plantkundig gezien behoren ze tot de peulvruchten.  Dat is logisch als je de vorm bekijkt van de peul en de daarin liggende zaden (pinda's).  Omdat ze in een tropisch klimaat gedijen en gemakkelijk te telen zijn, zijn ze een belangrijke eiwitbron in de Afrikaanse voeding, omdat vlees er vaak schaars is.  Ze zijn ook bijzonder rijk aan antioxidanten die de lichaamscellen beschermen tegen hart- en vaatziekten en kanker.  Ze hebben bovendien ook een hoog gehalte aan 'gezonde' vetten (enkelvoudig onverzadigde vetzuren).

Massa's redenen dus om deze soep te maken!

Afrikaanse pindasoep

voor 6 personen

1 grote ui
2 t look
1 tl chilipeper
2 rode paprika's
250g wortelen
250 g aardappelen
3 stengels bleekselder
1,5 l groentebouillon
6 el pindakaas
1 klein blikje maïs
grof gehakte ongezouten pinda's voor de garnering

- Stoof eerst de ui en de look glazig.  Voeg het chilipeper toe en bak even mee.
- Voeg de rest van de groenten (fijngesneden) toe.  Stoof nog een 5-tal minuten en voeg dan de groentebouillon toe.
- Laat de groenten garen.  Mix de soep met de pindakaas en roer er dan de maïs en pinda's onder.