Qarfa

donderdag 21 mei 2015

Recht voor de raap

Raapjes zijn al van jongs af aan bekend bij kinderen. Naast de wortel belandt er ook vaak een raapjes in de schoen voor Sinterklaas. Hoe komt het dan dat bij het opgroeien de raap minder en minder populair wordt? Wortelen zijn zoeter, dat is alvast een verklaring. En veel huismoeders of – vaders weten niet wat aanvangen met een raap. Dan maar even terug naar grootmoeders tijd misschien? Een tot twee generaties geleden was de raap, en nog meer de koolraap, het voedsel van velen. Koolraap stond meer dan eens op oorlogsmenu's. En de kleinere raap vond zijn weg naar menige stoofpotten zoals de klassieke hutsepot.

Heden ten dage is de raap de koolraap in populariteit voorbij gestoken, maar veel rapen belandden nog steeds gewoon in de bak veevoer. De raap heeft geen grote culinaire traditie, ondanks vele mogelijkheden om ze zowel rauw (geraspt in combinatie met andere wortelgroenten), gekookt, gestoofd en zelfs gekarameliseerd te bereiden.

Nieuwe raapjes hoef je zelfs niet te koken.  Zoals veel primeurgroenten is alles eetbaar!

Ook in de taal merken we de invloed van de raap.  Aangezien ze vroeger vaak in de pot belandde, is de raap ook in menig spreekwoord te vinden.  'Nu zijn de rapen gaar' wil zeggen dat er onenigheid op komst is.  Recht voor de raap, waarbij de raap voor het hoofd staat, of een stuk in zijn raap/kraag, waar de raap voor het hele lichaam staat.

Gevulde raapjes

8 raapjes
1 ui
wat look
2 wortelen
1 wit van prei
1 ei
250g mascarpone
wat parmezaan en salie


  • Schil de raapjes en kook ze gaar. Snij het kapje eraf en hol ze uit.
  • Hak het vruchtvlees fijn.
  • Snij ui, wortel en prei in brunoise en bak ze samen met de look. Meng de rest van de ingrediĆ«nten eronder (kaas, salie, ei, raap) en vul de raapjes.
  • Zet ze 15 minuten in de oven.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten