Qarfa

vrijdag 19 februari 2016

Vol lof voor witlof!


Witloof of Brussels lof is een op en top Belgische groente. Hier ontdekt, geperfectioneerd en nog altijd volop geteeld. Een teler gooide in 1850 wat wortels met donkere aarde op een hoop. Uit die wortels bleken ineens gele, eetbare stronkjes te groeien. De Belgische botanicus Brézier ontwikkelde vervolgens een teelmethode om de blaadjes te bleken. Zo ontstonden de witte bladeren (wit loof) die verhandeld in de Parijse markthallen. Daarna ging het snel met zijn populariteit, vooral in eigen lang en bij de noorder- en zuiderburen, die samen met België tot op de dag van vandaag de grootste producenten zijn.

Witloof is verwant is cichorei en behoort tot de zogenaamde composieten. Om de bittere kern zit op elkaar groeiend blad. De teelt is bijzonder en omslachtig. In het voorjaar wordt lof gewoon uitgezaaid op de akkers. De wortels worden vervolgens uit de grond gehaald, ontdaan van blad en in speciale rekken vastgezet. In verdonkerde ruimtes ontspruit aan de bovenkant van de wortel in drie weken een mooi blank struikje. Vroeger stopte men ze in een kuil en stortte daar aarde op. Nu gebeurt dat soms in bakken met stromend water. Belangrijk is dat de omgeving donker is, anders worden de randen groen. Daarom liggen ze netjes rij aan rij in dozen met donker papier.


Mini-tarte tatin van witloof en appel

8 struikjes witloof
2 appels
citroensap
boter
2 el suiker
bladerdeeg
1 ei

  • Maak de struikjes witloof schoon. Stoof ze licht aan met wat boter en laat verder garen met een beetje water.
  • Snij de geschilde appel in blokjes en besprenkel met citroensap. Stoof eveneens in wat boter en bestrooi met 1 el suiker.
  • Snij het gare witloof in stukken van 1,5 cm.
  • Kwast een muffinblik in met olie. Plaats in elke holte 2 of 3 stukken witloof. Verdeel er de appelstukjes over en bestrooi met de rest van de suiker. Leg op ieder stuk een rondje bladerdeeg en duw de randjes licht langs het witloof. Kwast in met losgeklopt ei.
  • Zet ongeveer 14 minuten in een oven van 200°C.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten