Qarfa

vrijdag 2 februari 2018

Lichtmis

Op 2 februari vieren we van oudsher al Maria-Lichtmis: de dag waarop Maria een zuiveringsoffer (een lam of twee duiven) deed na de geboorte van Christus.  40 dagen na Kerstmis is dan ook het einde van de kersttijd.  Na 40 dagen moesten volgens de Joodse wet babyjongetjes aan het volk worden getoond en gewijd aan God.  Dit werd al lang gevierd door processies vol kaarsen, vandaar Lichtmis of Candlemas Day (Engeland).
Het feest is echter al veel ouder en van Keltische oorsprong, een feest voor de lente en de vruchtbaarheid.  Zo vieren de Ieren het als Saint-Brigid's Day.
De link met pannenkoeken zou in de Middeleeuwen zijn ontstaan.  Op 2 momenten in het jaar konden plattelandsbewoners veranderen van werk of hoeve: 11 november of 2 februari.  Een nieuwe 'tewerkstelling' werd op het einde van de dag gevierd met haard- of ovenkoeken die later evolueerden tot pannenkoeken.
Het is ook een feest van voorspoed en het zou geluk brengen om goud in je linkerhand te houden en een pannenkoek in je rechter.  (Als je dat goud niet meteen bij de hand hebt, kan je ook voor golden syrup gaan!) De vorm en kleur van pannenkoeken verwijzen ook naar de komst van de lente en de zon. En dus:
'Geen vrouwtje zo arm, of ze maakt haar pannetje warm.'

Toch geen zin in zoete pannenkoeken?  Waag je dan aan dit heerlijk hartig gerecht:

Boekweitpannenkoeken met warmoes en ricotta

150 g boekweitmeel
150 g volkorenmeel
3 eieren
3 dl melk
zout
1 el boter

500 g ricotta
200 g Parmezaan
400 g warmoes
1 sjalot
tuinkruiden naar smaak
peper, zout en nootmuskaat

5 dl passata
1 potje zongedroogde tomaten
olijfkruid, oregano en wat olijfolie

Meng alle ingrediƫnten voor het pannenkoekenbeslag. Laat even rusten.
Maak ondertussen de vulling: Stoof de fijngesneden warmoes met een sjalotje. Voeg er als de warmoes geslonken is, 100 g Parmezaan, ricotta en kruiden.

Bak de pannenkoekjes en schep er de vulling op. Vouw in 4 en plaats in een ingeboterde ovenschaal.

Mix passata, zongedroogde tomaten, olie en basilicum tot een dikke saus. Schep over de pannenkoeken. Strooi de rest van de Parmezaan erover en plaats 20 minuten in de oven (180°C).


Geen opmerkingen:

Een reactie posten