Qarfa

donderdag 27 maart 2014

Zakoeski


De zakoeski van Rusland zijn al bijna even gekend als de tapas uit Spanje.  De ontstaansgeschiedenis is echter totaal anders.
In vervlogen eeuwen werden zakoeski alleen in de huizen van de rijken geserveerd. Als er gasten kwamen, arriveerden deze op willekeurige tijden en ze kwamen vaak van ver. Een zakoeskitafel stond klaar in de gang, zodat de vermoeide en hongerige gasten zich aan de hapjes tegoed konden doen zonder het hele huishouden te hoeven wekken. Een karaf wodka had een ereplaats op de tafel en in de winter werd in de samowaar thee warm gehouden.
Oorspronkelijk waren de zakoeski amuses of tussendoortjes. Het aantal gerechten nam geleidelijk toe en de gasten vonden het steeds moeilijker om zich niet vol te eten. Vaak hadden ze dus al gegeten voor het menu moest beginnen.

Bij zakoeski wordt steevast wodka geserveerd. Er zijn maar twee regels: geen bier en wodka mengen en de gastvrouw wordt altijd eerst bediend.

Gelaagde haringsalade
Blini's – symbool van leven

Buiten Rusland zijn blini's gemaakt van boekweit, maar de Russen zelf gebruiken tarwebloem. Sinds oude heidense tijden staan ze symbool voor leven en vruchtbaarheid. Tijdens Maslenitsa, het feest waarmee de terugkeer van de lente wordt gevierd, vormen blini's een week lang het voornaamste voedsel. Ook tijdens de bevalling zijn blini's het voedsel om op kracht te komen. 'Het leven begint en eindigt bij blini's,' zeggen de Russen.

Blini met zure room en lompviseieren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten