Qarfa

woensdag 19 maart 2014

Specerijen

Lekker eten kan niet zonder groenten en specerijen.  De subtiele smaak van saffraan, de aardse smaak van komijn, de pit van een chilipeper, allemaal kunnen ze een gerecht transformeren tot net dat ietsje meer.
Naast culinaire toepassingen hebben specerijen nog heel wat andere rollen gespeeld: religieuze (voor offergaven), preservatieve (om voedingsmiddelen te bewaren en om lijken te balsemen), maar zeker ook een medische.  Tijdens de middeleeuwen waren specerijen een belangrijk onderdeel in de bestrijding van de pest.  Saffraan werd bedacht met de gave van de inperking van de ziekte.  Het was zeker niet alleen bijgeloof van de patiënten; ook de dokters gingen hierin mee.  De uitgedoste pestdokters (gewaxt gewaad tot over de enkels, staf) hadden in de snavels van de typische beschermende hoofddeksels een keur aan specerijen en geurstoffen.  Van azijn tot rozenblaadjes, van karwij tot saffraan, allemaal terug te vinden in de 'doktersbek'.  Zij dienden om de stank van de pest te verdrijven, maar ook omdat de dokters geloofden in de genezende krachten van de specerijen.
De pest genezen konden ze niet, maar tal van specerijen hebben wel een positieve invloed op onze gezondheid.  Zo is gember een zeer goed middel tegen misselijkheid en reisziekte.  Look heeft een goede invloed op hart- en vaatziekten.  Meer weten over kruiden en specerijen en geneeskunde: bezoek eens de site van botanicus James Wong.  Meer weten over de geschiedenis van de specerijen: lezing of workshop op maat te boeken via Qarfa.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten