Qarfa

dinsdag 6 oktober 2015

Hummus

Humus is een puree van kikkererwten die meestal geserveerd wordt met brood.  Dit populaire gerecht uit het Midden-Oosten heeft als tweede voornaamste ingrediënt tahin, een pasta van sesamzaad.  Kikkererwten zitten boordevol eiwitten, ijzer en andere waardevolle voedingsstoffen en daardoor wordt het een interessant product voor een vegetarisch dieet.  Ook tahin zit boordevol mineralen, maar het is zeer calorierijk.  Maar liefst 80% van de pasta bestaat uit onverzadigde vetten.  Toch blijft dit gerecht een zeer gezonde keuze!  Je kan hummus serveren als broodbeleg of als dip met of wat extra olijfolie erover, maar ook als warme maaltijd geserveerd met lamsgehakt en een salade.

Hier volgt een basisrecept en heel wat mogelijkheden tot variatie:

300 g kikkererwten uit blik
1 dl tahina
3 t look
Sap van 1 citroen
5 el olijfolie
1 kl komijn
½ kl zout
Ev. Peterselie en cayennepeper

- Meng alle ingrediënten in de blender tot een gladde massa.
- Garneer met wat peterselie en cayennepeper.


Variaties

  1. Italiano: mix met een geroosterde paprika en meng er pizza- of spaghettikruiden onder
  2. British mode: kook 100 g erwten. Mix 50 g mee met de humus, meng de resterende helft eronder
  3. Greek style: meng blokjes komkommer onder humus, Griekse yoghurt en dille
  4. New Orleans: neem 50 g groene olijven, 2 el kappers, een geroosterde rode paprika, wat olijfolie en rode-wijnazijn. Hak grof en serveer met hummus!
  5. Dukkah: mix 50 g pistachenoten met 1 el sesamzaad, ½ tl chili, zeezout. Strooi over de humus!