Qarfa

dinsdag 27 oktober 2015

Eet je kleuren!

Van generatie op generatie verandert de boodschap die we over eten geven aan onze kinderen wel eens.  Waar de gouden regel vroeger was 'Eet je vlees op!' zeggen ouders nu meer en meer: 'Eet je groenten op!'  En terecht...  De nieuwe boodschap luidt: Eet alle kleuren van de regenboog!  Om alle mogelijke voedingsstoffen binnen te krijgen kan je best veel variëren in kleur op je bord.  Elke kleur heeft namelijk zijn eigen voordelen.

Rood voedsel: verwarmt en stimuleert
Bessen, appels, kidneybonen, vlees, tomaten en radijs.
Als u te veel rood voedsel eet kan deze boosheid, irritatie en hyperactiviteit veroorzaken. Rode voeding bevat lycopeen, een natuurlijke antioxidant. Best niet te lang koken.
Lichaam: nieren, blaas en spieren

Oranje voedsel: versterkt, kalmeert en is eetlustbevorderend
Mango, wortel, perzik, eigeel, pompoen, papaja en paprika.
Het eten van oranje voedsel helpt tegen luchtvervuiling en de gevaarlijke ultraviolette stralen van de zon. Caroteen is een voorloper van vitamine A.
Lichaam: benen, maag en bloedsomloop, zicht, huid, botten, immuunsysteem

Geel voedsel: harmoniserend, laxerend en reinigend.
Gele linzen, bonen, granen, bananen, ananas, maïs en citroenen.
Geel voedsel eten werkt kalmerend en stimuleert het geluk en welzijn.
Lichaam: maag, lever en zenuwstelsel.

Groen voedsel: kalmerend en rustgevend
Witte druiven, okra, koriander, erwten, bonen, komkommer, mungbonen en melkproducten.
Melk bevat de groene energie van zijn natuurlijke bron en dat is het gras.
Chlorofyl geeft planten hun groene kleuren de mogelijkheid om zonlicht om te zetten in energie. Naast antioxidanten bevat al dat groen veel mineralen, vitaminen en vezels.
Lichaam: oren, armen, spijsvertering en het hart.

Blauw voedsel: antiseptisch, slaapverwekkend en kalmerend.
Rozijnen, bramen, bosbessen, pruimen.
Blauw voedsel bevordert de slaap en zorgt voor ontspannen nachtrust zonder nachtmerries.
Lichaam: mond, keel en de luchtwegen.

Wit voedsel
ui, look, prei, pastinaak, bloemkool, schorseneren, asperges
De familie van de ui bevat een goede dosis vitamine C, vezels en ook allicine, een natuurlijke stof die voor de typische geur zorgt, maar ook antimicrobieel zou werken en op die wijze mogelijk een beschermende rol speelt voor ons lichaam.

Bruin voedsel
Champignons, noten, gedroogde vruchten
Noten en gedroogd fruit zijn energiebommetjes. Ze bevatten plantaardige eiwitten en gezonde vetten. Gedroogd fruit biedt een gezonde dosis vezels en natuurlijke energie door de fruitsuikers.

Paars voedsel: zet aan tot creativiteit en is antibacterieel.
Aubergine, bieten, uien, kool en druiven.
Het eten van paars voedsel is zeer sterk kalmerend want paars is verweven met rood en blauw wat het echt voedzaam maakt.

Lichaam: hoofdhuid, haar en hypofyse.

En we geven je natuurlijk ook graag een kleurrijk winterreceptje mee:

Pompoen-spinaziecurry

3 macadamia
1 el pinda's
2 rode uien
2 t look
3 tl sambal oelek
¼ tl kurkuma
1 tl gember

1 ui
1 pompoen
350 g spinazie
2,5 dl groentebouillon
4 dl kokosmelk
¼ tl suiker

  • Mix de eerste reeks ingrediënten tot een currypasta.
  • Snipper de ui. Snij de pompoen in blokjes.
  • Bak eerst de currypasta in een hete wok. Voeg de ui toe en roerbak mee.
  • Voeg de bouillon toe en de pompoen. Kook gaar.
  • Voeg de rest van de ingrediënten toe en laat nog even gaar sudderen.