Qarfa

donderdag 12 november 2015

Week van de Smaak: VergETEN?!

Vandaag begint de Week van de Smaak en dit jaar bezingen we vergeten groenten, bereidingen en bewaartechnieken.  Wat deed oma dat we bijna vergeten zijn?
Morgenavond serveren we een diner op grootmoeders wijze, op grootmoeders servies.

Als starter staat er rillettes op het menu, een Frans recept uit de 15de eeuw uit de streek van La Touraine.  Rillettes kan met varkensvlees, eend of gans worden bereid.  Het lijkt ietwat op een paté, waarbij het vlees langzaam bereid wordt in eigen vet.  Klassiek wordt rillettes geserveerd met brood.  In dit geval maken we roggebrood, een voedzaam brood dat al een derde van alle dagelijkse nodige voedingsvezels bevat.  Er is de laatste decennia een herwaardering voor vezelrijke broden.  Wit is uit,  hoewel dit tijdens de 18de en 19de eeuw net een teken van luxe was.  Het was namelijk veel moeilijker om een fijn wit meel te malen dan grovere meelsoorten.  Dat wit brood luxe was en naar het goede leven verwijst, zien we nog terug in de uitdrukking 'wittebroodsweken'.

We eindigen het diner met rijstebrij.  Een klassiek gerecht uit grootmoeders keuken?  Ja, reeds op schilderijen van Breughel zien we afbeeldingen van rijstpap.  Een stukje hemel (denk maar aan gouden lepeltjes), een stukje paradijs, een stukje levensvreugde... En voor de middeleeuwers lag het paradijs in het Oosten, daar waar mijn specerijen en rijkdom vond.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten